Schiphol, Cork, Blarney, Cork
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk
16 Juni 2018 | Ierland, Cork
Om kwart over zeven uur was ik mijn bagage kwijt en tien minuten later door de security.
Aldus ruim op tijd voor de vlucht, tijd voor de zaterdagkrant.
Iets over half tien vlogen we en om 10:20 lokale tijd, landden we weer.
Ondertussen wel een jankend kind in het vliegtuig, schuld van de moeder. Echt erg, het hield niet op. Volgende keer als ruimbagage inchecken lijkt me.
Na het ophalen van de bagage de auto ophalen. Ik kon ter plaatse nog een iets ruimere auto krijgen en het was ook nog een diesel.
Nu een stationwagen, in plaats van een hatchback, heb je de bagage ook niet zo in het zicht liggen.
Eerst naar het noorden naar Blarney, waar een bekend kasteel staat. Beroemd is de Blarney Stone, die wil iedereen kussen. Heb ik trouwens niet gedaan. Dikke flauwekul.
Het kasteel dateert uit de 16-de eeuw en is op zich al mooi. Om helemaal boven te geraken, ben je een uur onderweg. Altijd druk.
Maar goed om half één op het hoogste punt, puur voor het uitzicht.
Is het daar druk, als je de tuinen wat doorloopt, zie je op een gegeven moment niemand meer. Ik heb er een aantal routes gelopen, maar bijna niemand tegen gekomen.
Daarna de auto in en richting Cork. Om het centrum te vinden viel me mee. Auto in een parkeergarage en de straat op.
Thuis had ik een viertal stadswandelingen gevonden en ik was ambitieus, ik wilde ze alle vier vanmiddag nog gaan lopen.
Dat is niet gelukt, om 19:15 had ik er drie gedaan en het was goed.
Begonnen met de City Centre Island Walk, gevolgd door de Shandon Walk en afgesloten met de South Parish Walk.
De geschiedenis van Cork begint met de stichting van een klooster door ene St. Fin Barre. Vijf eeuwen later is het de meest toonaangevende stad van het koninkrijk.
In 1185 werd het ingenomen door de Engelsen, maar die werden ook weer verdreven.
In de 18-de eeuw floreerde de handel door het maken van boter, bier, beef en whiskey export.
Honderd jaar later trof hongersnood de stad en tienduizenden vluchtten of stierven.
De eerste route voerde mij langs het Nationaal Monument, de vroegere bibliotheek, havengebouw, Trinity Church, een baptistenkerk en het standbeeld van Ft. Matthew, die onder andere er voor gezorgd heeft, dat de alcoholconsumptie drastisch daalde. Whiskey moest in de ban.
Een ander hoogtepunt is de zg. English Market. Een overdekte markt in een Victoriaans gebouw, waar oa. vlees, vis en kaas wordt verkocht, alles lokaal geproduceerd.
Het zag er heerlijk uit allemaal.
Shandon is een wijk ten noorden van de rivier de Lee.
Dateert uit de 18-de eeuw. Bijzonder hier, de St. Anna kerk en de kathedraal van St. Mary and St. Anna.
Tijdens de laatste wandeling ook nog een kathedraal, nl. die van St. Fin Barre. Helaas dicht, maar aan de buitenkant ook imposant.
Hierna de auto opgehaald en in zuidelijke richting gereden, terug naar het vliegveld, waar ik een kamer in het Cork AirPort Hotel had geboekt.
Daarna gegeten en morgen is er dan weer een dag. Ik ga Cork verlaten en trek weer naar het zuiden, richting kust.