Laatste dag in Mfuwe.
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk
13 Augustus 2017 | Zambia, Mfuwe
Peter is natuurfotograaf en bestierde dit etablissement eerder met zijn vriendin.
Die relatie ging uit en Peter vond iemand anders, maar samen zijn ze nog wel eigenaar.
Je kunt hier naast de gebruikelijke safari's, ook safari's boeken met Peter.
Een Canadees stel heeft dat gedaan, toen ik hier was en behalve tips over natuurfotografie, blijven zij ook langer bij een scène staan dan ik.
Dus meer kans op die ene foto.
Maar 's avonds bij het eten, zit ik meestal bij Peter aan tafel en heb ik ook best leuke tips gekregen over hoe je dieren kunt fotograferen. Ook de instellingen van het toestel zitten er niet voor niks op, dus 'fotografeer nooit alleen maar in de AUTO modus'.
Lastig om nu opeens te veranderen, maar thuis me toch nog meer verdiepen in de mogelijkheden van dit toestel.
We kwamen hier zo op, omdat mijn foto's van dieren, die beschenen werden met het zoeklicht, slecht waren. Het kan, zelfs met mijn niet-professionele camera, echt anders.
Als je zijn naam googelt vind je zijn website ook wel.
Vanmorgen was het rustig met de dieren. Ze moesten blijkbaar op gang komen, want veel zagen we er niet.
Ook vanmorgen geen luipaard of leeuw gezien, maar wel, en dat was echt bijzonder, een melding van wilde honden.
Vic reed in die richting en ja hoor, onder een boom lagen vier Afrikaanse wilde honden.
Normaal zie je in deze tijd niet, omdat ze heel teruggetrokken, hun jongen grootbrengen. Pas in het najaar laten ze zich weer beter zien.
Cadeautje dus.
Wat me hier ook opviel, was dat bomen, die helemaal van onderen opgenomen in een termietenheuvel, niet doodgaan.
Ik heb geleerd, dat als je de stam van een boom bedekt met grond, deze doodgaat.
Dat is hier niet anders, maar de volgorde is hier ook anders.
Het begint met een termieten koning en koningin.
Deze vliegen uit een bestaande kolonie weg om hun eigen kolonie te stichten.
Mogelijkheid één is, dat ze ergens landen, gaan graven en voor nakomelingen gaan zorgen. De termietenheuvel wordt steeds hoger en dat trekt weer vogels aan, die op zo'n heuvel zaden achterlaten.
Daaruit kan dan een boom groeien, dus op die manier óp de heuvel.
Zo zagen we een honderd jaar oude boom op een termietenheuvel, terwijl de heuvel volgens de gids 200 jaar oud was.
Mogelijkheid twee is, dat het stel onder een boom begint met de kolonie, omdat de grond daar vaak zachter is.
Dan zie je dat de heuvel naast de boom staat. De boom heeft voordelen, want de wortels krijgen voedingsstoffen, die door de aanwezigheid van de termieten voorhanden komen en de termieten hebben ook voordelen in de zin van bescherming tegen met name, zware regenval.
Een termietenkoningin (als weetje), legt 25.000 eitjes per dag.
De grond, die door de termieten naar boven wordt gebracht, bevat ook mineralen, die dieren zoals olifant, puku, impala en buffel nodig hebben en deze dieren gebruiken sommige termietenheuvels als liksteen.
En om het verhaal helemaal compleet te maken, er zijn vier soorten termieten; koningin, koning, werkers en soldaten. De laatsten komen direct naar buiten, als de heuvel ergens beschadigd wordt om de indringer aan te vallen.
Gisteren heb ik de middagsafari overgeslagen, omdat ik even de rust nodig had.
Elke morgen om iets voor vijf op en er na een drukke dag er om half elf er weer in.
Na terugkomst van de morgen safari heb je iets meer dan een uur, voordat de lunch weer klaarstaat en omdat de lunch ook uit drie gangen bestaat, ben ik daar mee gestopt. Veel te veel eten.
Dus gisteren alleen de morgensafari gedaan, maar vanavond wel weer op pad geweest.
En niet zonder resultaat. Weer de wilde honden gezien, twee hyena's en twee luipaarden, een paar genetkatten en mongoose, naast de gebruikelijke Afrikaanse dieren.
Morgen vertrek ik om 08:00 uur naar Luambe Lodge. Een rit van ongeveer 5 uur, maar volgens Peter wel een mooie route.
Luambe NP is jaren verwaarloosd geweest en sinds een paar jaar weer opgestart.
De lodge ook, dus ik ben benieuwd welke voorzieningen er zijn.