Via Wenen naar Cyprus
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk
18 April 2019 | Cyprus, Larnaca
De auto in Schiphol-Rijk geparkeerd en met een busje naar Schiphol gebracht. Daar was ik om kwart voor vier.
Een half uur later had ik mijn bagage afgegeven en was ik door de security.
De vluchten naar Cyprus had ik business class geboekt en dan kun je meteen inchecken.
Na een koffie met een croissant nog even de krant gelezen en daarna vertrek.
Het ontbijt was trouwens niet verkeerd. Echt metalen bestek, glaswerk, porseleinen koffiekopje en echt lekker eten.
We landden in Wenen rond 09:00 uur en daar had ik anderhalf uur overstaptijd.
Met een vertraging van een half uur op weg naar Larnaca, een vlucht van bijna drie uur. Ook hier weer een overheerlijke lunch, met hetzelfde gereedschap als op de vorige vlucht.
Ook wel grappig vond ik dat mijn bagage met een Priority sticker was uitgerust. Ook grappig is dan, dat mijn bagagestuk ongeveer als eerste op de band lag.
Dus ook als eerste door de douane, maar toen hield het geluk op.
Dat was bij de balie van Europcar. Er stonden nog tig mensen van een eerder gelande vlucht. Om mijn auto uiteindelijk in ontvangst te kunnen nemen, duurde een uur.
En dan proberen ze je weer een andere auto aan te smeren. 'We hebben voor slechts € 75,= extra een splinternieuwe Kia C'eed voor u. Met automaat.'
'Ik wil helemaal geen automaat' , was mijn antwoord (en al helemaal geen Kia). Toen had ze een probleem.
En in plaats van een bestelde Ford Fiësta of gelijkwaardig, kreeg ik, jawel, een Ford Focus mee. Het vorige model, maar wel ruimer dan het feestnummer van Ford.
Zo dat was een gratis upgrade.
Toen richting Larnaca en niet lang daarna het fort gevonden. Auto geparkeerd en te voet verder richting het fort.
Het fort in haar huidige vorm, dateert uit het begin van de 17-de eeuw, maar al in de 14-de eeuw stond hier al iets van een verdedigingswerk.
Vlak daarachter de Grand Mosque, maar veel grandeur viel daar niet te ontwaarden. Het origineel dateert uit de 16-de eeuw, toen als kerk gebouwd. In de Ottomaanse periode is het omgevormd tot een moskee.
Tenslotte nog de Agios Lazaros bezocht, een kerk uit de negende eeuw. Deze kerk is gewijd aan Lazarus van Bethanië, waarvan gezegd werd, dat hij vier dagen, nadat hij was overleden, weer tot leven werd gewekt door Jesús.
De stijl is die van de Byzantijnse architectuur, andere invloeden werden zichtbaar na de restauratie in de 17-de eeuw.
Toen ik weer buiten stond, betrok de lucht enigszins, misschien tijd om het hotel op te zoeken.
Het hotel bleek slechts tien kilometer verderop te liggen, maar het was lastig om Larnaca uit te komen. Veel éénrichting verkeer. Maar even op de telefoon gekeken en de route werd mij duidelijk.
Aangekomen bij het hotel knalde en regende het flink, maar even later hield het ook weer op. Morgenmiddag nog een buitje, voor de rest ziet het er wel goed uit.
Morgen ga ik de westkant van Cyprus bekijken. Er is daar veel te zien, nu maar hopen, dat ik dat allemaal op één dag kan gaan doen.