Reisdag naar Tunesië en middagje Tunis.
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk
16 Juni 2023 | Tunesië, Tunis
Reisdag naar Tunesië en een middag Tunis.
Vanmorgen om 01:15 opgestaan en daarna naar Roelofarendsveen om de auto te parkeren.
Het busje kwam er net aanrijden en om 03:30 stond ik bij de KLM. Niemand te zien.
Na ruim een uur wachten kon ik de bagage inchecken en doorlopen naar de gate.
Nergens was het overdreven druk, de security was ik ook zo door.
Kwam op tijd aan in Parijs en moest van terminal 2F naar 2E, gate K34.
Bij de paspoortcontrole stond niemand.
Door wat problemen met de bagage, vertrokken we wat te laat, maar nog redelijk op tijd geland. Lange rijen voor de douane, dat kostte twintig minuten.
Bagage was er ook al en dan op zoek naar de auto verhuurder. Die bleek geen kantoor te hebben en na even zoeken vond ik hem.
Auto ophalen, administratie afhandelen en op naar Tunis.
Het hotel was gauw gevonden, maar parkeren? Toch een plekkie gevonden, gauw naar het hotel en vragen naar een parkeerplek. Kon voor het hotel. Hekjes even aan de kant en klaar.
Door een verkeerde aanwijzing van de man van het hotel helaas een paaltje geraakt.
Ik heb een kamer met balkon aan het plein. Kijkt leuk naar beneden.
Nadat ik mijn spullen op de kamer heb gebracht, tijd voor een rondje Tunis.
Mijn hotel staat net binnen de Medina en is het voormalige ambassade gebouw van Groot Brittannië.
Mooi statig gebouw, ook van binnen. Mijn kamer is niet al te groot, maar het voldoet.
Het gaat hier ook een beetje om de locatie.
Eerst geld pinnen, gelukt.
Dan de Medina in. Tja, je moet jezelf daar laten verdwalen en verrassen.
Heel veel handel, tig moskeeën, en erg oud.
Tunis werd beschouwd als een van de grootste en rijkste steden in de islamitische wereld tijdens de heerschappij van de Almohaden en Hafsiden van de 12e tot de 16e eeuw. Zo’n 700 monumenten getuigen van dit opmerkelijke verleden, waaronder paleizen, moskeeën, mausolea, islamitische scholen en fonteinen. De Medina van Tunis is gelegen in een vruchtbare vlakte in het noordoosten van Tunesië en een van de eerste Arabisch-Islamitische steden van de Maghreb.
Gelegen in een vruchtbare vlakte in het noordoosten van Tunesië, en een paar kilometer van de zee, is de medina van Tunis een van de eerste Arabisch-islamitische steden van de Maghreb (698 n.Chr.). Het is de hoofdstad van verschillende universeel invloedrijke dynastieën en vertegenwoordigt een menselijke nederzetting die getuigt van de interactie tussen architectuur, stedenbouw en de effecten van sociaal-culturele en economische veranderingen van vroegere culturen.
Daar dwaal je dan in rond en ja hoor, je wordt vaak aangesproken. Eerste vraag is altijd, waar je weg komt en dan volgen er standaard een paar namen van voetballers en 'allemachtig prachtig' is er ook een om in te lijsten.
Meneer 1 wilde mij een mooi panorama laten zien. Ik mee, maar we kwamen uit bij zijn parfum winkel.
Meneer 2 had het beter voor elkaar. Die had het ook over een panorama, maar dan over de stad. Ik mee en de locatie bleek ook en winkel te zijn, maar mét museum.
Het bleek het oude paleis van de koning. Het 250 jaar oude bed van de koning stond er ook nog. Leuk verhaal, klopte niet echt, maar wel een mooi uitzicht over Tunis. Hoe het echt is, staat hieronder.
Dar El Bey, ook bekend als het regeringspaleis is een oud paleis in de medina van Tunis,meer bepaald in de Kasbah van de stad . Tegenwoordig dient het als kantoor van de regeringsleider van Tunesië, maar werd het eerder gebruikt door gasten van de staat. Het ligt ten zuiden van het Government Square, ten westen van het Kasbah-plein.
Het is een drukte van belang. Weinig toeristen, en een zeer gemêleerde bevolking. Van heel traditioneel (moslim) tot jonge vrouwen in kapotte jeans en uiteraard zonder hoofddoek.
Net buiten de Medina, kwam ik uit op een groot plein met daarop een monument.
Het Kasbah National Monument, eenvoudiger Nationaal Monument genoemd, is een herdenkingsmonument en symbool van vele gebeurtenissen in Tunesië. Het is gelegen in het centrum van het Kasbah-plein in Tunis , tegenover het stadhuis.
Het monument staat op een achthoekige sokkel omringd door tien vlaggen, terwijl een elfde op het monument wordt gehesen. De sokkel wordt afgewisseld met een tussenliggende vijfhoekige basis bestaande uit vijf halve manen en elk is versierd met verzen uit de Koran in brons . Het gebouw zelf bestaat uit zeven betonnen torens bekleed met marmer die zijn geplaatst op een tweede zevenhoekige basis en convergeren naar de top met een hoogtepunt van 22 meter.
Iets verderop, maar zichtbaar vanaf dit plein, staan de regeringsgebouwen. Prachtig wit in een groene omgeving.
Daarna via de Medina naar de volkswijk Halfaouine gelopen, daar een wandeling uit het boekje gelopen.
Daar ander soorten markten. Minder stoffen, meer voedsel en veel vis, wat ik in de Medina niet heb gezien.
Daarna terug gelopen naar het hotel. Het was een lange dag en ik ga hier in het hotel eten.
Tenminste, dat was de bedoeling. Restaurant alleen open na reservering en wel 24 uur van tevoren. Dus maar voor morgen gereserveerd.
Maar de man was wel zo vriendelijk om een goed restaurant te bellen en voor mij een tafel te reserveren. Dus kwam ik iets na achten binnen bij Dar Belhaj. Lokaal eten.
Twee amuses. Nummer 1 was zoooo scherp. Die heb ik laten staan. De andere was prima te eten.
Voorgerecht vissoep, hoofdgerecht een hele vis, ik moest 'm zelf fileren.
Koffie na en dat voor € 25,50 .
Veel geld voor hier. Toen ik binnen kwam zat er niemand, half uur later, helemaal vol. En live muziek. Een man op iets van een sitar.
Morgen naar Carthago en Sidi bou Saïd.