Eilanden toer
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk
06 April 2026 | Faroe eilanden, Tórshavn
Vandaag kan ik spreken over een geslaagde eiland toer.
Streymoy, Eysturoy, Bordoy, Vidoy en Kunoy.
Op het eiland Vidoy, ligt het plaatsje Vidareidi. Dit is de noordelijkste plaats op de Faeröer.
Je kunt hier de op een na hoogste berg beklimmen, maar dat heb ik niet gedaan.
Ook bijzonder is, dat rondom deze stek genoeg vlak land beschikbaar is, om ook runderen te houden en landbouw activiteiten te ontplooien. De enige plek zelfs.
Verder een kerkje met aanpalende de pastorie, een huis met een grasdak.
Via twee bruggen en een tunnel, kwam ik uit in het plaatsje Kunoy. Ja dezelfde naam als het eiland. Op het eiland liggen twee dorpjes, die vroeger niet onderling bereikbaar waren, niet anders dan per boot om het eiland heen te varen. In 1988 is er een drie kilometer lange tunnel aangelegd tussen Kunoy en Harraldssund.
Het kerkje in Kunoy dateert uit 1867.
Ik vraag me dan ook af, waarmee deze mensen hun geld verdienen. Hoogstwaarschijnlijk met de visserij. 's Morgens rijdt er een bus naar Klaksvik, waar men dan ergens werk heeft. Voor de hele regio hier is Klaksvik (tweede stad van de Faeröer) de plaats voor brandstof en boodschappen.
Daarna naar Klaksvik. Tweede Paasdag, alles dicht. Bij een tankstation hadden ze koffie met wat erbij.
Daarna naar de beroemde Christianskirkjan kerk, vernoemd naar de Deense koning Christian de Tiende.
De kerk is ingewijd in 1963 met binnen een fresco van het laatste avondmaal van zeven meter hoog. De deur zat op slot (half mei gaat ie weer open voor publiek) en de kerk stond in de steigers.
Daarna via dezelfde tunnels en bruggen terug gereden naar Torshavn, waar ik nog een oude schans heb bezocht, Skansin Fort.
Dit kleine fort dateert uit 1580. In 1677 verwoesten de Fransen het fort toen het weer was opgebouwd, kwamen de Engelsen in 1808 om het nogmaals te verwoesten.
De originale kanonnen staan er nog.
Morgen terug naar huis. De auto moet ik rond half elf inleveren bij het vliegveld, dan nog even de tol van de tunnels afrekenen bij de verhuurder en dan om 13:25 de vlucht naar Kopenhagen.