Terug in Damascus
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk
04 Januari 2011 | Syrië, Damascus
Maar goed, het weer viel wat tegen, het was mistig en bewolkt. Wat ook tegenviel was de tijd, die we er hadden. Dat had te maken met de reistijd naar het klooster, we moesten daar voor donker zijn.
Eerst even terug naar Palmyra.
Indrukwekkend mooi. Hussein heeft ons ntuurlijk weer rondgeleid en zijn verhaal erbij verteld.
Er is zoveel te zien, oud fort, amphietheater, zuilengangen, enz enz.
De tijd was echt te kort. Ik had daar wel twee dagen kunnen lopen. We hebben dan ook maar een klein deel kunnen zien, helaas. Komt ook door de winter, het is vroeg donker en we moesten op tijd bij het klooster zijn.
In dat klooster zouden we overnachten. De bus stopte onderaan de berg (die kloosters moeten blijkbaar altijd hoog in de bergen gebouwd worden) en met de rugzak, 330 uitgehakte treden op, een hoogteverschil van 130 meter.
De meisjes moesten linksaf (sorry Jan, daar hield mijn bescherming op), de jongens rechtsaf.
De jongens hadden met z'n 7-en drie kamers. Hussein en ik een soort grot, de rookgrot, dan nog drie en nog twee in een kamer. Dat was nog wel OK.
In een verwarmde tent kregen we thee en daarna een rondleiding door het kerkje van vader Paolo. Dat vond ik wel goed en heb buiten onder het genot van een sigaretje, genoten van de stilte op de berg.
Om 19:00 uur moest het stil zijn, meditatieuur, aansluiten een dienst van een uur. Die tijd heb ik gezellig doorgebracht met onze gids. Lekker in de grot, goed gesprek, weer een sigaretje en het was zo kwart over negen. Toen eten. Dat was ook niks, ik heb alleen soep gehad.
Ik vond, dat wij daar als groep niet goed pasten. Het is een plek, waar iedereen heen kan en zich kan verdiepen in het geloof, Islam of Christelijk, dat maakt daar niet uit.
Na het eten, kreeg ik een prive voorstelling van Hussein op zijn gitaar, uiteraard in onze grot met verwarming.
Om half twaalf gaan slapen.
Om half acht de volgende morgen zijn we de berg weer afgelopen, hartstikke mistig. De bus stond er al en hup, naar Damascus.
Daar hadden we de hele ,middag nog en Patrick, Riette en ik hebben wat rondgelopen, wat gegeten en geshopt.
's Avonds de gezamelijke maaltijd en ik had vis. Drie grote stukken en voor het eerst met een echt volle, tevreden maag het bed in gegaan.
Vanmorgen startte de excursie naar Bosra. Twee uur met de bus en we begonnen ook bij het mooiste, het amfietheater. Schitterend mooi, zonnetje erbij en een optreden van twee van onze groepsleden, die samen ook in een koor zingen. Een paar Koreanen zongen ook nog wat en Hussein tenslotte, wilde zich ook niet onbetuigd laten. De rest van Bosra viel wat tegen. Er wonen ook nog mensen en dat veroorzaakt een ontzettende troep overal.
We zijn nu weer in Damascus, gaan straks de laatste maaltijd nuttigen en vertrekken om 1 uur vannacht naar het vliegveld. Morgen om 10:40 land ik weer in NL.
Groetjes
Henk
04 Januari 2011 - 16:14
Jan:
Goed verhaal Henk, zeker weer van genoten. Okay je bodyguard-bescherming kon dan niet tot het uiterste... ; ....het zij je vergeven :-)
Ik zie je vast morgenochtend op Schiphol.
Greetz,
Jan -