Tussen de ijsbergen
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk
29 Augustus 2011 | Verenigde Staten, Seward
Ontbijt was inclusief, dus dat scheelde ook al weer.
Het is nu 19:30 en ik zit in de bibliotheek van Seward, die is gewoon tot negen uur 's avonds open.
Ok, na het ontbijt naar de ferryterminal, ticket had ik al, dus alleen even legitimeren en om kwart over 7 kon ik met auto, de boot in.
Stipt om 8 uur vertrok ie en stipt om 13:45 kwamen we aan in Whittier.
De boot vaart door de golf van Alaska en aan de kustkant alleen maar hoge bergen, de meeste met sneuuw en heel af en toe zelfs een gletsjer, die tot aan de zee reikt.
Op die plekken troffen we dan ook ijsbergen aan en onze boot moest bij tijd en wijle zelfs vaart minderen om er tussendoor te laveren. Echt heel mooi en zeker met een strak zonnetje en een mooie blauwe lucht.
Onderweg geen walvissen gezien, maar wel een stuk of wat zwart-witte dolfijnen, zeeotters en zeehonden.
In Whittier aangekomen, bleek dit gat alleen te verlaten zijn via een tuneel met 1 baan. Dus op elk heel uur mag het verkeer uit Whittier rijden, een half uur later het verkeer naar Whittier. Je kunt je afvragen, wat iemand daar trouwens te zoeken heeft.
Helaas, de tunnel was dicht, er was een ongeluk gebeurd. Dan meer terug, even lunchen en toen ik terugkwam was er inmiddels een heli en wat brandweer- en politieauto's bijgekomen. Zou nog 20 minuten duren.
Achter mij stond een vrouw met haar zussen en moeder ook in de auto te wachten en als je dan zo buiten in het zonnetje staat volgt er al gauw een gesprek. Ze vertelde, dat ze geen Amerikaans bloed had maar 'local blood'. Toen ik vroeg of dat eskimobloed was, zei ze ja, maar het woord mocht eigenlijk niet meer gebruikt worden. Had ik toevallig een boekje in de auto liggen met de geschiedenis en migratie van allerlei stammen uit dat gebied en ja hoor, zij bleek van de Yuit groep af te stammen. Zo waren er een stuk of 9 verschillende stammen. Zo leer je ook nog wat als je in de file staat te wachten.
Uiteindelijk ging pas om 4 uur de slagboom omhoog en kon ik mijn reis naar Seward vervolgen.
Het was even zoeken, maar midden in de prairie, in de bos met zwarte beren, staan een paar houten huisjes en ik zit in nummer 4. Wel een eind weg bij Seward zelf, maar ja, wat maakt het ook uit. Huisje ziet er keurig uit, met verwarming, eigen douche en wc en hier slaap ik de komende 3 nachten.
Morgen is hiking day en overmorgen de Kenai Fjord Tour, een cruise van 7 uur door het Kenai Fjords National Park. Maar later horen jullie het allemaal. Wel kans op walvissen en orca's.
@Riette: de foto's heb ik even van internet geplukt puur om de niet Alaskagangers een klein beetje een indruk te geven van hoe het er hier uitziet. Wel zelf een beer met een zalm gefotografeerd, maar dat was een andere beer.
30 Augustus 2011 - 06:32
Riette:
Haha, alle foto's waren nog wel geloofwaardig, maar die beer met die twee vissen. Dat zou een mooie geweest zijn voor een fotowedstrijd.
Overigens heb ik de zee-otters wel zo zien dobberen (was je eerste foto, volgens mij inmiddels al weggehaald).
Zo te lezen beleef je veel leuke dingen. Geniet er nog van. Hier is het regen, regen , regen....
Groet, Riette -
30 Augustus 2011 - 08:15