De grottempels van Dambulla.
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk
01 Januari 2020 | Sri Lanka, Kandy
Maar, het hotel had haar best gedaan, om er wel iets aparts van te maken, namelijk een BBQ.
Op ruime afstand van elkaar, waren de tafels gepositioneerd, zodat je geen last had van elkaar. Enige conversatie was ook niet mogelijk, alleen als je tegelijkertijd met iemand eten ging halen, ontmoette je een ander.
Het eten was verder prima. De vermicelli in de soep was spaghetti, Italiaanse kon het niet. Aan salades ruime keus en de kok braadde ondertussen het vlees gaar.
Pancake als toetje en ik heb afgerond met een lekker bakkie koffie.
Tijd: 21:25 uur. De eersten gingen ook al weg, ik ook, want ik was best moe na een dagje klauteren. En inderdaad, een uurtje later was ik in diepe slaap.
Na middernacht werd ik wakker. Niet door muziek of vuurwerk, nee, ergens in de buurt van de lodge stond een tempel en ter ere van het nieuwe jaar, zingen/spreken ze uren achtereen teksten. En dat via een grote luidspreker. Dat ging de hele nacht door tot 6 uur vanmorgen.
Dus een echt goede nachtrust zat er niet in.
Vanmorgen eerst weer alles afrekenen en ik was nu wat duurder uit, want de BBQ à $ 30,= kwam er bij.
En iets voor half negen op weg naar de eerste stop van vandaag: Dambulla.
'De Gouden tempel van Dambulla is een complex van historische boeddhistische gebouwen die liggen bij de plaats Dambulla in Sri Lanka. Het complex staat sinds 1991 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Er zijn meer dan 80 grotten in het gebied, vijf heiligdommen, vier belangrijke kloosters en vele beelden, waarvan een belangrijk deel beeltenissen van Boeddha. De wandschilderingen, die een oppervlakte van 2100 vierkante meter beslaan, omvatten afbeeldingen die laten zien hoe Boeddha tevergeefs door Mara werd uitgedaagd. Er is ook een wandschildering die het uitspreken van de Eerste Leerrede voorstelt.
Er zijn ook beelden van de hindoe-goden Vishnoe en Saman, waarmee de intrede van het hindoeïsme in Sri Lanka wordt weergegeven.'
Zoals vaak het geval is, ligt zo'n complex nooit langs de weg, maar altijd op een berg. Dus weer de trappen op, nu slechts 73 meter omhoog.
Kaartje laten afstempelen en dan kom je op een soort van plein.
Recht voor je een plein, iets van 15 m breed, links daarvan kun je een heel eind naar beneden vallen, rechts alleen maar rots.
Maar in die rots bevinden zich vijf separate grotten met ca. 150 zeer goed bewaard gebleven Boeddha beelden en vallen zeker onder de meest belangrijke religieuze kunst.
De eerste Boeddha afbeeldingen zijn ruim 2000 jaar geleden aangebracht en over de eeuwen heen, hebben opeenvolgende koningen afbeeldingen toegevoegd.
Dambulla is vrijwel zeker een bedevaartsoord geweest vanaf de eerste eeuw v. Chr.
Koning Valagamba was verdreven uit Anuradhapura en vestigde zich hier.
Toen hij de troon terug veroverd had, had hij het binnenste van de grotten inmiddels ook omgetoverd tot deze magnifieke grot tempels.
Het proces van aanvullen en retouchering is tot in de 20-ste eeuw doorgegaan.
Grot 1: de tempel van de koning van de goden, met een liggende figuur van Ananda, een loyale volger van Boeddha.
Grot 2: de tempel van de Grote Koning. Ook de grootste grot met afmetingen van 52 bij 23 meter. Hoogste punt tot de bovenkant; 7 meter.
Ongeveer in het midden van de grot bevindt zich een punt waarbij uit het plafond water drupt. Altijd daar, altijd evenveel, droog of natte periode. Uiteraard wordt dit water gebruikt tijdens heilige rituelen.
Grot 3: de nieuwe Grote Tempel. Is pas in de 18-de eeuw tot religieuze grot omgebouwd, het was een opslagruimte. Hier ook vele Boeddha beelden.
Grot 4: gewoon westelijke grot genoemd, hoewel grot 5 verder naar het westen ligt.
In deze grot een kleine dagoba (stupa), welke kapot is gemaakt door dieven, die dachten dat er kostbaarheden in verborgen waren.
Grot 5: ook van oorsprong een opslagruimte, maar nu de Tweede Nieuwe Grote tempel geheten. Hier een liggende Boeddha.
Vreemd genoeg mag je fotograferen en flitsen als een dolle. Over het algemeen heeft men liever geen flits, maar hier maken ze zich drukker over het feit, als je niet op blote voeten loopt, dan deze eeuwen oude fresco's.
Rond tien uur zijn we weer naar beneden gelopen. Ik had toen we aan kwamen rijden nog een stupa gezien, maar laten we nou net de andere kant oprijden. Dus ben ik er even heen gelopen en heb daar ook nog een paar foto's gemaakt.
Klein stukje rijden om zo bij de Gouden Tempel uit te komen. Zag er wat kitcherig uit en iets verderop het Boeddha museum (gesloten). Boven op het museum (uiteraard) een zittende gouden Boeddha.
Door richting Kandy. De volgende stop was bij Nalanda Gedige. Tweeledig interessant. Ten eerste is deze plek precies het middelpunt van Sri Lanka. Ten tweede staat hier een tempel, welke afwijkt van bouwstijl, zoals meer gebruikelijk is hier.
Deze bouwstijl is typisch voor Zuid-India en bestaat uit een entree, verbonden aan een iets grotere shikara (ruimte met heilige afbeeldingen).
Aan het eind van de galerij een kleine ruimte met een Boeddha beeld.
Naast deze tempel een kleine stupa.
De volgende stop was bij een 'kruiden en specerijen' tuin.
Puur commerciële stop. Ik werd gekoppeld aan iemand, die van alles vertelde over vanille, kaneel, peper, sandlewood, aloë, medicinale werkingen tegen ongeveer alles.
Hij vond mijn neus wat aan de rode kant (lachen toch), maar dat had hij een middeltje voor. Een mengsel van aloë, sandlewoodolie en een olie van de een of andere noot.
Hij mengde het goedje en smeerde dat (met mijn toestemming) op mijn neus en wangen. Tien minuten laten intrekken en klaar. Selfie gemaakt, vóór de 'behandeling', tijdens en na. De foto van 'tijdens' valt het meest op.
Via de shop kon ik uiteindelijk ontkomen. Happu vroeg daarna nog een beetje naar de bekende weg met de vraag, of ik ook nog naar een batik fabriekje wilde gaan. Zat ook in het programma. Nog nee dus.
Toen doorgereden naar Kandy, waar ik in een viersterren hotel zit. Hotel Topaz.
Ziet er prima uit, omgeving mooi rustig en een prima restaurant.
Morgen tempels bezoeken in Kandy. Onder andere de tempel van de heilige tand (van Boeddha). Morgen dát verhaal.
Gelukkig nieuwjaar allemaal.
02 Januari 2020 - 09:48
Jopie En Nico:
Henk, we wensen jou ook het allerbeste voor 2020 en een fijne reis verder.