Het Nationaal Archeologisch Museum
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk
31 Oktober 2020 | Griekenland, Athene
Dit museum, dat gewijd is aan de kunst uit de oudheid, van het neolithicum tot de Romeinse tijd, is een van de rijkste musea ter wereld. Het museum werd gerenoveerd na de aardbeving van 1999 en opende na de Olympische Spelen weer zijn zalen.
Veel van de bronzen beelden, zijn uit scheepswrakken opgedoken en daarom redelijk goed bewaard gebleven.
Enkele topstukken in dit museum zijn oa. het masker van Agamemnon, Poseidon van Artemision, de Ruiter van Artemision, het mechanisme van Antikythera en de Fresco's van Akrotiri.
In de fotoserie komen ze allemaal wel voorbij. Als het digitale album klaar is, zal ik wat meer info bij de foto's plaatsen.
Verder in dit museum veel, heel veel vazen, en stèles van graven, ook best veel.
Maar ook veel beelden van goden en mensen, waarvan er toch nog redelijk veel behoorlijk intact waren, ofschoon ze soms meer dan 2500 jaar oud zijn.
Je bent er zo een paar uur zoet.
Daarna naar het Omoniaplein gelopen, waar een enorm grote fontein de boel opleukt.
Door naar het Kotziaplein, waar behalve duizenden duiven, ook het stadhuis te zien is.
Iets verder het Varvakiosplein, waar de centrale markt gehouden wordt. Wat je vroeger nog wel eens bij ons in een slagerij zag, dat de slager het vlees sneed en hakte waar je bijstond, nou, dat is hier nog van alle dag. Elke kraam heeft een slager en elke slager heeft zo'n hakblok. Ik heb 1 slager gezien, die een metalen handschoen droeg, ter voorkoming van ongewenste amputaties, de rest niet, maar vreemd genoeg heb ik ook geen enkele slager gezien, die vingers miste.
Uiteindelijk kwam ik weer uit op het Monastirakiplein, waar ik de metro naar het Syntagmaplein heb genomen. Uiteraard weer wat Grieken, die het ergens niet mee eens waren, maar dat heeft mij er niet van weerhouden, om op een terrasje een bakkie te doen met appelgebak dit keer.
Daarna terug naar het hotel, waar ik geregeld had, dat ik twee uur later uit mocht checken (13:00 uur). Om kwart voor één was ik klaar.
Over een uurtje komt mijn transfer naar het vliegveld mij oppikken en dan weer huiswaarts.
Het was een drukke week, maar ik wil als ik ergens ben ook zoveel mogelijk zien.
Athene is een mooie stad met veel historie en naast de bekende toeristische trekpleisters, zijn er ook veel meer andere, minder drukke plekken te vinden.
Wel een geluk is natuurlijk, qua reizen, het virus. Geen drommen toeristen bij de Akropolis of Delphi, om maar wat te noemen. Voor mij persoonlijk fantastisch, voor het toerisme een ramp.