Port Louis
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk
02 Januari 2025 | Mauritius, Port Louis
Je gelooft het bijna niet, maar gisteren op nieuwjaarsdag, heel veel horeca gewoon gesloten.
Stil op straat, behalve bij de Mac. Daar heb ik dan maar gegeten.
Vandaag heb ik de hoofdstad, Port Louis, bezocht.
De stad is in de zeventiende eeuw gesticht door de Nederlanders, die het Noordt Wester Haven noemden, maar in 1722 werd het door de Fransen omgedoopt tot Port Louis.
De Franse gouverneur Mahé de Labourdonnais transformeerde de stad in een levendige handelsstad.
De stad ligt ingeklemd tussen de zee en een bergketen met als hoogste piek de Le Pouce (811 m).
Eerste stop was de Citadel, gelegen op een 89 m hoge heuvel. Mooi uitzicht, Citadel gesloten.
De meeste drukte is te vinden bij de haven. Dat heet Caudan Waterfront en het hedendaagse is gecombineerd met het oude. Dus de oude gebouwen zijn gebruikt om er een hedendaagse invulling aan te geven.
Dus appartementen, kantoren, een bioscoop, bank, musea, casino, kunstmarkt, winkels, restaurants en een commerciële kunstgalerie.
Een voorbeeld van een oud gebouw is het Observatorium. Dit gebouw werd gebouwd in 1832 op de fundaties van een oud Frans munitiedepot en dit was het eerste meteo station in de Indische Oceaan.
Een stukje verder een windmolen uit 1736 voor het maken van graan, maar werd, nadat de Britten kwamen, omgetoverd tot signaal toren.
Binnen een klein museum, maar helaas, alles bleek gesloten. Vreemd gezien de vakantie periode.
Het gebouw van het Postal Museum dateert van 1868, ook gesloten.
Aapravasi Ghat is een ander museum. Dit complex werd voltooid in 1849 ter registratie van werklui na hun aankomst.
Na het afschaffen van de slavernij in 1835, zijn er tussen 1834 en 1923 bijna 500.000 contract werkers gearriveerd. Het gros kwam uit India, maar ook mensen uit Zuidoost Azië, Madagaskar en Oost Afrika.
Dit staat op de Unesco Werelderfgoed lijst. Ook gesloten.
Al met al heb ik er een drie uurtjes rondgelopen. Daarna de auto gepakt en naar het Government House gereden. Foto gemaakt en door naar de St. Louis kathedraal. Ook gesloten.
Dan de St. James kathedraal, ook gesloten.
Ik was er klaar mee.
Helemaal in het noorden van Mauritius staat, aan de kust, een fotogenieke RK kerk.
De Engelsen landden hier in 1810 op Cape Malheureux.
De kerk heet Notre Dame Auxiliatrice. De kleur van het dak contrasteert geweldig mooi met de kleuren van de oceaan.
Deur was open, binnen niet veel bijzonders.
Daarna terug naar mijn hotel.
Ben benieuwd of de horeca haar deuren weer geopend heeft voor de toerist.