Medina
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk
12 Januari 2022 | Saudi Arabië, Medina
Mooi op tijd in het in het ontbijtrestaurant, ik was nummer twee.
Zeer uitgebreid ontbijtbuffet. Koffie werd aan tafel gebracht en er was werkelijk van alles.
De gids had gisteren geappt, dat het wel koud kon zijn in Medina, dus ook wat warms mee.
Hij was er mooi op tijd, ditmaal met chauffeur.
Een half uur later stonden bij het vliegveld, waar de Hogesnelheidstrein naar Medina vertrekt vanuit een aparte terminal.
We waren nog te vroeg voor de check in ( precies als op het vliegveld), dus een beetje rondgelopen. Hebben ze midden in het gebouw een enorm aquarium neergezet. Ronde glazen tank, doorsnede een meter of tien, hoogte iets van 15 meter.
Mooi. Leek Dubai wel.
De trein was lang niet vol, deze HSL-treinen rijden er nog niet zo lang en zullen wel een speeltje zijn van de koning. Maar het groeit wel, de belangstelling.
Vertrek om 09:00 uur. Daadwerkelijk vertrek 09:00:00 uur.
Zolang de trein nog in stedelijk gebied rijdt, gaat het nog niet zo hard, maar eenmaal tussen het zand, gaat de vaart erin en wordt vrij snel doorgetrokken naar 300 km/uur.
Je merkt er niks van.
Met de auto duurt het 4,5 uur, met deze trein 1 uur en 45 minuten.
Ook in Medina was een auto plus chauffeur beschikbaar.
Medina wordt ook wel de stad van de profeet genoemd. Het was hier waar Mohammed onderdak kreeg, nadat hij uit Mekka was gevlucht.
Hij leefde hier, bouwde daar een moskee, vocht met rivaliserende stammen en stierf er. De islamitische jaartelling begint in 622 AD, het jaar, dat Mohammed in Medina aankwam.
Voor moslims zijn er drie heilige plaatsen; Mekka, Medina en Jeruzalem.
In Medina is het de moskee van de profeet.
Deze moskee kan een miljoen mensen herbergen. Op de plaats waar hij woonde, is een gebouw met een groene koepel gebouwd, het heilige der heiligen.
Als niet-moslim mag je niet binnen de poort komen. Ook als lange, blanke kerel wordt niet van je verwacht, dat je pontificaal met een grote camera voor de borst rond gaat lopen. Beetje foto's maken met de telefoon is prima.
Het is er best druk, maar ik heb geen enkele andere buitenlander kunnen ontwaren.
Rond het moskeecomplex de handel. Eerst wordt het complex omsingeld door hotels. De duurdere. Daarbuiten een ring van wat goedkoper hotels en overal tussen, eetgelegenheden. Het geloof hier heeft ook zeker te maken met het geloof in grote omzet maken.
Een andere moskee, die we hebben bezocht, paste wel in één keer op de foto, dat was de Quba moskee, waarvan gezegd wordt, dat Mohammed daar de eerste steen voor heeft gelegd.
Uit de Ottomaanse tijd resteert er nog een oud stationsgebouw, welke helemaal gerestaureerd is. Ooit verbonden met een station in Al Ula.
Bij een dadelteler hebben we een koffietje gedaan. Overigens kon mijn trui in de rugzak blijven, het was er dertig graden.
Door naar Uhud Martyrs Cemetary. Hier zijn bij de slag om Uhud, 85 mensen gestorven. Naast dit kerkhof een moskee. Op het plein er tussen, zeker 4000 schijtende duiven.
Dan is er nog een bijzondere moskee. Vroeger bidden de moslims in de richting van Jeruzalem. Mohammed kreeg in 624 een visioen, dat naar Mekka gebeden moest worden. De moskee, waar tijdens een gebed, de richting werd veranderd, hebben we ook aangedaan, de Masjid Al Qiblatain moskee.
Tussendoor hebben we nog een Souq bezocht, waar het merendeel van de shops, eten verkochten.
En weer richting treinstation. Daar in de buurt nog een museum, het Dal Al Madinah Museum, waar de geschiedenis van de islam, lees Mohammed, tentoongesteld was.
Mijn gids moest alles vertalen, want er was niks in het Engels. Na een uur was ie doodop.
Daarop werden we door de chauffeur weer keurig bij het station gedropt en de hele securitycheck konden we weer door en werkelijk waar, om stipt 18:00:00 uur vertrok de trein, om om 19:45 uur weer aan te komen.
Chauffeur in geen velden of wegen te bekennen. Hij dacht dat hij moest gaan vertrekken als gids belde. Gids zei, dat de chauffeur er om acht uur moest zijn.
Enfin, hij kwam wel en wij naar Jeddah. Naar het huis van de gids. Met zijn auto zouden we nog naar het ziekenhuis gaan voor een voor mij noodzakelijke PCR-test.
Dat duurde en duurde, maar na betaling van € 145,= kreeg ik ook een staaf in de neus gedrukt. Uitslag over vier uur. Maar mijn gids zei, dat we de uitslag ook nog even gaan ophalen. Op papier.
Morgen laatste dag hier. Uitchecken en met gids en chauffeur nog een dagje Jeddah. Om half zeven (18:30 uur) wil ik graag op het vliegveld zijn. Eerste vlucht om 21:00 uur naar Dammam, daarna door met de KLM naar Schiphol.