Kaieteur Falls
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk
14 Januari 2024 | Guyana, Georgetown
Vandaag de laatste dag van de vakantie, morgen begint de reis terug naar huis.
Maar vandaag nog wel een mooie excursie op het programma, het bezoek aan de Kaieteur waterval.
Na het ontbijt word ik opgehaald door Malcolm, om 07:50 uur.
Nou, dat werd wat later, maar tijd genoeg.
Ik werd naar het vliegveld gereden en daar moesten we in een wachtruimte plaatsnemen.
Inmiddels was de groep compleet, totaal acht personen.
We werden meegenomen en moesten het paspoort laten zien, en we werden gewogen, incl. handbagage.
Ze wegen hier in lbs, dus ik schrok wat te vroeg.
Daarna weer terug naar de wachtruimte. Even later komt er een man in een keurig uniform en gaat achter een desk zitten, Immigration.
Daar moesten we het paspoort weer laten zien en opgeven, waar we verblijven.
Weer wachten .....
Om 09:40 uur worden we naar het vliegtuig gebracht. Vier aan elke kant instappen. Toen we allemaal zaten, kwam het bericht, dat de piloot nog even ergens druk mee was.
Om 09:55 stegen we op. Het was 65 minuten vliegen.
Ik zat naast de motor en als je dan een foto neemt, staat er een zwarte streep van de propeller op het beeld.
Dat wetende, geprobeerd om de propeller te vermijden.
Toen we bij de waterval aankwamen, maakte de piloot eerst een paar rondjes om de waterval, zodat iedereen er een mooie luchtfoto van kon schieten.
Na de landing een klein stukje lopen naar het Kaieteur Visitor Center.
Daar kregen we uitleg van Washington en we mochten een flesje drinken pakken voor tijdens de wandeling.
Onderweg vertelt zo'n man ook altijd iets over de natuur en uiteindelijk kwamen we uit bij Boy Scout Viewpoint.
De Kaieteurwaterval (Kaieteur Falls) is een waterval in het nationale park Kaieteur in Guyana, Zuid-Amerika. De naam is inheems en betekent oude man waterval.
De waterval bevindt zich op een hoogte van 408 meter, waarna de rivier Potaro circa 225 meter naar beneden valt in een lange en brede kloof. Dit maakt de waterval vier keer zo hoog als de Niagarawatervallen en twee keer zo hoog als de Victoriawatervallen. Het volume van de Potaro verschilt per seizoen. Gemiddeld valt er per seconde circa 650 kubieke meter water naar beneden.
Als eerste niet-inheemse werd de waterval in 1870 ontdekt door de Britse geoloog Charles Barrington Brown.
Vanaf het viewpoint hadden we een prachtig uitzicht op de waterval. Mensen met hoogtevrees hebben hier een probleem, er staat nergens een hekje, gewoon goed uitkijken. Volgens de gids is er nog nooit iemand naar beneden gevallen.
We lopen verder, nu naar het Rainbow Viewpoint. Zelfde uitzicht zo'n beetje, maar een stuk dichterbij.
De laatste etappe voerde ons vrij dicht bij de waterval. Uitzicht op het vallende water en een mooie panorama over het rivierdal.
De natuur is er ook mooi, de grote lobelia's vallen zeker op.
Apen hebben we niet gezien.
Daarna lopen we terug naar het Visitors Center, waar we een lunch aangeboden krijgen.
Ja en dan weer terug. Uur heen, uur terug, en twee uur daar, dat is het programma.
Terug op het vliegveld, stond Malcolm me al op te wachten en een kwartiertje later was ik weer in het hotel.
Morgen om 06:45 uur haalt ie me weer op om me weer naar het vliegveld te brengen.
Dit keer wordt het een korte vlucht naar Paramaribo naar vliegveld Zorg en Hoop, dan een transfer naar Zanderij, waarvan ik in de namiddag rechtstreek met de KLM terugvlieg naar Schiphol. Aankomst op dinsdag.
En dat is dan het besluit van deze bijzondere reis door de drie landen in het noorden van Zuid-Amerika.
Veel gezien, en veel nieuwe dingen gehoord over het Nederlandse verleden in deze regio.