Markt in Chichicastenango
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk
04 Augustus 2019 | Guatemala, Panajachel
Op de groepsapp regende het afmeldingen van mensen, die ziek waren.
Het kon niet aan het eten liggen, want niet iedereen had hetzelfde gegeten èn mensen die bijvoorbeeld pasta hadden gegeten waren niet allemaal ziek.
Onze reisleider had al voorspeld, dat op ongeveer halverwege de reis de eerste mensen klachten zouden krijgen. Hij sprak uit ervaring.
Maar eerst het ontbijt. In het hotel is geen gelegenheid om ook maar iets te eten, laat staan het ontbijt.
Voor aan de weg is een tentje, waar je kunt eten.
Ik was er om tien voor zeven, samen met Peter-Paul. Ze kenden hem natuurlijk ook hier en hij had binnen vijf minuten zijn ontbijt.
Ik bestelde American Breakfast, koffie, wat fruit en corn flakes.
Het duurde allemaal wel lang, de cornflakes kwamen als laatste, om 07:45 uur.
Uiteindelijk kwamen de niet zieken ook ontbijten en ook dat duurde en duurde.
Om die reden vertrokken we een half uurtje later dan gepland.
De markt wordt op donderdag en zondag gehouden. Mensen uit omliggende dorpen komen hier hun waar uitstallen ter verkoop. Ik schat dat 70% van de mensen hier in een soort van klederdracht loopt, sommigen ook niet en de rest is toerist.
Voor de lokale klant worden hier etenswaren aangeboden, zoals vlees, vis, garnalen, groenten en fruit.
Voor de toerist eindeloos leurende verkopers met kleedjes, maskers, kerststallen en kleding.
Peter Paul heeft ons eerst even meegenomen en hier en daar uitleg gegeven over wat er zoal aangeboden wordt en waarom.
Uiteindelijk kwamen we uit bij een kerk, die op een Maya bouwsel is gebouwd.
De kerk dateert uit 1540 en we konden daar dezelfde rituelen zien, als we eerder gezien hebben met die kippen.
Er zijn 13 treden vanaf de straat om in de kerk te komen en dat zijn ook het aantal treden, die de Maya's hanteerden. Vele verkopers op die treden om bloemen te verkopen.
De drukte van al die mensen begon me al gauw te benauwen. Nadat het 'officiële' gedeelte klaar was, ben ik, wel over de markt, terug gelopen naar Hotel Santa Tomas.
Daar een colaatje besteld en om half één gingen we weer terug naar Panajachel.
Niemand had meer fut om wat te doen, dus we zijn maar in de tuin van het hotel gaan zitten en hebben wat spelletjes gespeeld. De vier Belgen hadden van alles meegenomen.
Straks om zeven uur gaan we met wie dat wil, even een restaurantje opzoeken.
Morgen gaan we met een boot het meer op, een wandeling maken en met de boot terug naar de bus en door naar Antiqua.